D3 ve K2 vitaminleri; kalp damar hastalıklarını engellemeden bağışıklık sistemine kadar genel vücut sağlığında önemli rol oynarlar. D vitamini takviyesi kullanırken mutlaka K vitamini ile desteklenmelidir. Peki D3 ve K2 vitamini nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir? D vitamini ve K vitamini eksikliği neden görülür, hangi hastalıklara sebep olur?
D3 Vitamini Nedir, Faydaları Nelerdir? D Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Kolekalsiferol olarak da bilinen D3 vitamini (devit 3); cildin güneş ışığına maruz kalması ile ortaya çıkan ve dünyada en çok eksikliği görülen bir D vitamini türüdür. Yağda çözünebilme özelliğine sahip olan D3 vitamini; kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından emilimini sağlar. D vitamini eksikliği yaşamamak için günde en az 20 dakika güneş banyosu yapmak ve balık, yumurta, süt, balık yağı, kefir ile peynir gibi hayvansal gıdalarla beslenmek gerekir. Ülkemizin coğrafi konumu sebebiyle yeterli dalga boyunda güneş ışığından beslenmek mümkün değildir. Bu durumda özellikle belli periyodlarla D3 vitamini takviyesi kullanmak gerekir.
Karaciğerde ve yağ dokularında depolanan D3 vitamini, vücutta yeterli düzeyde olmadığı takdirde pek çok sağlık problemine yol açar. D vitamini eksikliğinde vücutta yorgunluk, ağrılar, denge problemi, hâlsizlik, baş ağrısı, saç dökülmesi, uykusuzluk, sürekli üşüme, kilo vermede zorluk, depresyon ve değişken ruh hâlleri görülebilir. D vitamini eksikliği; çocuklarda büyüme sorunlarına, yetişkinlerde bağışıklık sisteminin zayıflamasına, obeziteye, Alzheimer’a, diyabete, kansere, kronik yorgunluk ile kalp, kas ve kemik hastalıklarına da yol açabilir. Özellikle hamilelerde D3 vitamini eksikliği, anne ve bebek sağlığı için son derece önemlidir. 200’den fazla gen üzerinde etkili olan D vitamininin faydaları tüm vücut sisteminde etkilidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
- Bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
- Kronik yorgunluk, değişken ruh hâlleri, anksiyete ve depresyonu önlemeye yardımcıdır.
- Kas ve kemik sağlığını korumada önemli rol oynar.
- Üst solunum yolu enfeksiyonları, astım ve alerjilere karşı koruyucu görev üstlenir.
- Kanser ile kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Alzheimer, Parkinson ve demans gibi bilişsel bozuklukları önlemede önemli rol oynar.
- İltihapları azaltarak cilt sağlığını korumada ve sedef ya da egzama gibi deri hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
- Diyabet, tiroid hastalıkları ve metabolik sendromlara karşı korur.
- Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
- Sivilce oluşumunu önler, cildin yenilenmesini ve yaşlanma belirtilerinin gecikmesini sağlar.
- Covid-19 ve HIV gibi virüslerin semptomik tedavisinde etkili olduğu kabul edilmektedir.
K2 Vitamini Nedir, Faydaları Nelerdir? K Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Tıp literatüründe Menaquinone-7 olarak geçen K2 vitamini; kandaki kalsiyumun kemiklere taşınması için D vitaminini destekleyen ve bağırsak sistemindeki yararlı bakteriler tarafından üretilen bir K vitamini türüdür. D vitamini ile işbirliği yaparak kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca damar sağlığında da olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Karaciğer, yumurta sarısı, peynir, hayvansal yağ kaynakları ve fermente gıdalarda bulunur. K2 vitamini, koroner kalp hastalığı ve damar sertliği (ateroskleroz) riskini azaltır. Aynı zamanda kalbi besleyen damarlarda kalsiyum birikmesini önlemeye yardımcıdır.
K vitamini türleri; kalp-damar sağlığında, kemik oluşumunda ve pıhtılaşma sorunlarını engellemede önemli rol oynar. Aynı zamanda hafızanın güçlenmesinde ve demans, Alzheimer gibi bilişsel hastalıkları önlemede etkili olduğu bilinmektedir. K vitamini eksikliğinde; kemik erimesi, böbrek taşı oluşumu, kalp damar hastalıkları, kanama ve pıhtılaşma sorunları görülebilir. Karaciğer yetmezliği (siroz), kistik fibroz, çölyak, Crohn hastalığı, diyaliz ve uzun süreli antibiyotik kullanımı sonucunda K vitamini eksikliği görülebilir.
D3 ve K2 Vitamini Neden Birlikte Kullanılmalı?
D vitamini takviyesi kullanırken kalsiyum yükünün artması böbrek taşı ve damar sertliği gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. K vitamini, kandaki kalsiyumun kemiklere doğru miktarda taşınmasını sağlayarak D vitaminine katkıda bulunur. D vitaminin tersi yönde etki ederek kemik, böbrek ve damarlardaki kalsiyumu dengede tutar ve kalsifikasyon oluşumunu (kalsiyum birikmesi) engeller. Yüksek dozda D vitamini kullanmak damar kireçlenmesine davetiye çıkarır. K vitamini ile birlikte kullanıldığında ise bu durum dengelenir. Bu iki vitamin birlikte kullanıldığında emilimin arttığına dair çalışmalar da mevcuttur. Hem D3 vitamini hem de K2 vitamini yağda çözünen nitelikte olduğu için takviye kullanırken saf yağların kullanıldığı bir marka seçmek gerekir.
Cosvia Vitamin D3-K2 Oral Sprey; içeriğindeki saf zeytinyağı ile D3 ve K2 vitamininin daha iyi çözünmesini ve tam emilimini sağlar. Saf zeytinyağı dışında koruyucu, renklendirici, yapay aroma veya tatlandırıcı içermez. İçeriğinde 25 µg (1000 IU) D3 vitamini ve 25 µg K2 vitamini bulunur. Özel başlığı sayesinde hem damla hem de sprey formda kullanılabilmesi ile kolaylık sağlar. 11 yaş üstü çocuklar ve yetişkinler için günde 3 damla veya tek fıs püskürtme ile oral yoldan kullanılması tavsiye edilir. Cosvia Vitamin D3-K2 Oral Sprey, 20 ml’lik boyutu ile 148 spreylik uzun süreli kullanım sunar. Vitamin takviyesi kullanmadan önce doktorunuza başvurarak değerlerinizi ölçtürmeniz gerektiğini de unutmayınız.
Çok yararlı bir yazı teşekkürler .Eksik biliyormuşum öğrendim vesile oldunuz
D vitaminini doktorum önermiştii. Ama tam olarak ne gibi etkileri faydası var bilmiyordum. Sayenizde öğrenmiş oldum teşekkür ederim.